cipangu

Tuesday, September 7, 2010

Cei care salvează planeta

V-aţi întrebat vreodată cum ar fi dacă ne-am trezi într-o dimineaţă şi lumea noastră, aşa cum o ştim, n-ar mai fi acolo unde am lăsat-o înainte de culcare? Din fericire, asta n-o să se întâmple niciodată, cel puţin nu atâta vreme cât vor exista ei: cei care salvează planeta!

Sunt mulţi. Sunt neobosiţi. Sunt acolo pentru noi.

1. Oamenii eco, care simt, gândesc şi trăiesc eco, se aruncă orbeşte în orice campanie de pe internet cu mouse-ul înainte şi salvează cu un singur click toate speciile pe cale de dispariţie şi toată biodiversitatea posibilă. Se perpelesc noaptea în somn de grija focilor, a balenelor şi a delfinilor, dar aruncă mucul de ţigară pe geamul maşinii din care nu-şi mai dau jos curul. Seara, ajung acasă şi pun capul pe pernă liniştiţi, cu conştiinţa împăcată că au salvat planeta.

2. Verii lu´ ăştia de mai sus - revoluţionarii on-line. Dau jos guverne, preşedinţi, schimbă România ca recolta de pe farmville. E drept, din când în când mai ies din casă, la câte un meeting, că doar ei nu sunt genul să astea deoparte. Merg până la Universitate, bagă o oră de schimbat România la fântâni, apoi acasă, unde pun capul pe pernă liniştiţi, cu conştiinţa împăcată că au salvat planeta.

3. Miloşii şi miloasele de la adopţii pisici & câini, care adună căţeii abia fătaţi de pe unde apucă şi mâţele chioare înfipte-n gard, le ţin cât pot, le adoptă între ei, le mai ţin o vreme apoi când se fac mari le fac un culcuş frumos în scara blocului sau afară, „sub balconul de la parter”, unde au grijă de ei aruncându-le mâncare pe geamul de la bucătărie, oftând că românii sunt atât de câinoşi şi nu înţeleg să ia fiecare câte doi-trei acasă. Şi ei se duc la culcare mulţumiţi, cu gândul că „cine n-a cunoscut iubirea unui animal n-a cunoscut iubirea adevărată”, pun capul pe pernă liniştiţi, cu conştiinţa împăcată că au salvat planeta.

4. Vegetarienii români. Scuze. Romanian vegans*. Nu mă refer la cei care îşi ronţăie în linişte morcovul lor şi îşi papă cuminţi humusul pe pâine. Nu, salvatorii planetei sunt ceilalţi, militanţii. Cei care fac acţiuni de mare impact pentru promovarea şi popularizarea vegetarianismului: se adună între ei, îşi mănâncă fursecurile şi chifteluţele cu soia între ei, se felicită pentru alegerea făcută, bă, io ma simt bine, tu te simţi bine?, hai, mă, ca merge și fără carne, se îmbrăţişează de la revedere, stay veggie, bro, ce cool au fost vinetele alea, apoi merg la casele lor unde pun capul pe pernă liniştiţi, cu conştiinţa împăcată că au salvat planeta.

5. Voluntarii care merg la reîmpădurit România ca la necuplăm.ro. Nu e uşor: întâi te bagi într-o chestie eco, mergi cu ei la o pârloagă lângă Bucureşti, înfigi un ciot bicisnic în pământ în timp ce chibiţezi cu gagicile de pe margine (poate iese ceva), schimbi două id-uri de mess, faci cu ochiul la voluntara aia nouă, uliuuuuuuu ce craci are, ajungi acasă la tine la bloc unde nu ridici nici măcar o hârtie de jos, că nu e treaba ta, şi te întinzi obosit în pat, pui capul pe pernă liniştit, cu conştiinţa împăcată că ai salvat planeta.

6. Lista e lungă: am putea adăuga băieţii care vin duminica să distribuie supermegarevistele Turnul de veghe şi Treziţi-vă, băieţii de la cursurile alea de energie/ depăşire/ salt mental/ belit ochii în astral/ meditaţie/ ocultism/ ezoterism/ popor ales, care te mângâie pe cap părinteşte zicând of, doamne, ce naiv eşti; în general de la toate cursurile de tip „noi ştim ce voi nu ştiţi haha”, sectanţii din amway, herbalife, aloe vera, monavie şi toţi care ne-ar băga binele în cur cu de-a sila dacă ar avea cum.

Haideţi să le înţelegem tuturor celor de mai sus felul lor de a privi de sus la cei care nu sunt ca ei, care nu sunt „open-minded” şi să le mulţumim din suflet pentru că există. Hai să le trecem cu vederea complexele de superioritate. E normal. Ei îşi sunt autosuficienți pentru că au văzut adevărul. Noi nu. Ei salvează planeta. Noi nu. În definitiv, ce e mai important, că ne tratează cu dispreţ că noi nu suntem open-minded, sau că zi de zi duc această necontenită luptă să ne păstreze lumea aşa cum este? Că doar pentru noi, nerecunoscătorii, se zbat atât.

...
* Ar fi trebuit să fiu politicălicorect şi să fac diferenţierea clară: vegetarieni, lacto-vegetarieni, ovo-vegetarieni, lacto-ovo-vegetarieni şi vegani - aceşti Che Guevara ai sparanghelului. Dacă nu făceam această precizare, îmi săreau toţi în cap ca piţipoancele că nu există doar roz, fată, e şi  baby pink, hot pink, coral pink, perpetual pink, love that pink, peony pink...

1 comment:

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate