cipangu

Friday, March 18, 2011

Avion cu motor, ia-mă și pă mine-n B.O.R.

Să salvăm diaspora română din Japonia! Paraşutaţi gravidele şi copiii în Seul! Monstrul sacru al comediei româneşti - statul român  - revine cu o nouă producție de mare succes: The airplane! În colaborare cu Ambasada Română din Japonia şi cu biserica românească din Tokyo.
 

Pentru început, câteva lămuriri. Ambasada română din Japonia are toate datele cetăţenilor români care s-au căsătorit aici. Teoretic, ar trebui să aibă şi o evidenţă a tuturor cetăţenilor români care locuiesc în arhipelag. Mai mult, ar trebui să comunice cu ei în mod direct în orice situaţie. 

Buuun. Zilele astea de la 11 martie încoace, eu, unul, nu am primit nimic de la ambasada română. (Am primit o dată un mail când am fost chemat la vot, o dată când căutau traducători și cam atât). Pe Facebook a început o adevărată zvonistică legată de avioane puse la dispoziţie de statul român pentru evacuarea cetăţenilor români. Cei care îşi luaseră deja bilet se gândeau cum să facă să-l schimbe. Din ţară lumea urla de mândrie, de bucurie şi de încrederea recăpătată în statul român.

Altă lămurire. În Tokyo fiinţează de ceva vreme un fel de biserică ortodoxă. A fost o vreme în Ito, dar din lipsă de clienţi, s-a mutat în Tokyo, acolo-i vadu´ bun. Când zic biserică ortodoxă, nu vă închipuiţi turlă, clopot şi dascăl care bate toaca; se închiriază din când în când câte un spaţiu, unde un preot ortodox ţine slujbe pentru preacuvioase. 

Cum ziceam, de la ambasadă nu am primit nici un e-mail. Nefrecventând clubul de duminică, iarăşi, n-am primit nici un e-mail nici de-acolo. Cum necum, mi-a ajuns însă un mesaj pe care îl redau fără să fi schimbat o virgulă.

„Iubiti credinciosi,
Cateva precizari legate de zborul organizat de Ambasada va pot da eu acum, impreuna cu rugamintea de a mai transmite încă o data dorinta dumneavoastra de a fi evacuati. Pe adresa de mail office@ambrom.jp
Evacuarea se va face în regin comercial – adica va trebui să platiti o suma de bani care să acopere zborul din Seul pana în Romania. Pana la Seul, transportul va fi asigurat de catre statul roman.
Plecarea va fi de pe aeroportul din Narita, maine 19.03.2011.
Mai multe detalii veti primi de la ambasada noastra, în decursul zilei de astazi.
Dumnezeu sa va binecuvanteze in tot ceea ce faceti,
Pr. Alexandru Nicodim”

Concluzii
1. Cu o zi înainte de zborul avionului salvator, ambasada română face comunicări printr-un reprezentant al B.O.R.. Halucinant.
2. În Japonia sunt 4000 de cetățeni români. Cică. În mesaj era vorba de un singur avion. Nu-i nimic, mai băgăm și la cală.
3. Statul roman acoperă doar Tokyo-Seul. Și de acolo?
4. Ulterior s-a făcut o precizare că au prioritate gravidele și copiii. Deci nu contează că zborul e anunțat cu o zi înainte. Ești gravidă? Ești copil? Ai câștigat o excursie dus până la Seul!

Întortocheate sunt căile ambasadei române. B.O.R. Japonia, în strânsă colaborare cu sfântul Facebook, a mai băgat o comunicare.

„Pentru cei dintre dumneavoastra care sunteti interesati de plecare catre Romania, Ambasada Romana din Tokyo a facut cateva precizari, mai multe date urmand sa fie eliberate in cursul serii acesteia
1: Zborul va fi maine dupa amiaza, (dupa orele 14.00)
2. Zborul va fi in parte platit de cei care doresc sa se intoarca in tara .
3. Traseul va fi Tokyo - Bucuresti, iar nu Tokyo - Seul, asa cum am mentionat in mailul trecut.
Dumnezeu sa va binecuvanteze, Pr Alexandru Nicodim”

Nu mai trag concluzii, am doar o întrebare: cum adică va fi plătit „in parte”? Plătesc ăia de la first class şi pentru amărâţii de la economy? Sau plătesc toţi, dar doar o parte din drum? Care parte? Îmi pare rău că nu-s gravidă, că m-aş fi dus şi la coborâre aş fi zis: dom´parinte, partea cu turbulenţele nu mi-a plăcut, io p-aia n-o plătesc.
 
P.S. Normal, o să sară lumea, daaa... românii aşteaptă să li se dea mură în gură, dacă te interesa trebuia să cauţi, să te zbaţi, să te uiţi. Aşa este. Pe site-ul tokyo.mae.ro, cu două zile înainte de marea evacuare, era postat următorul anunţ:

„URGENT! ZBOR SPRE ROMANIA - ANUNT EXTREM DE IMPORTANT
Urmare a calamităţilor din Japonia, în perioada 19-20 martie 2011, statul român intenţionează organizarea unui zbor cu o aeronava românească, în regim comercial, destinat persoanelor care doresc să părăseasca urgent Japonia şi nu au avut posibilitatea să o faca pe cont propriu.
Cetăţenii români interesati sunt rugaţi să reconfirme prin telefon (03-3479-0311), în regim de urgenţă (până cel târziu azi, 18 martie 2011, ora 15.00), de o manieră fermă, dorinţa de a se îmbarca de pe aeroportul NARITA - Tokyo.
Zborul va avea loc in datele de 19 sau 20 martie, în funcţie şi de situaţia confirmărilor.

Prioritate la îmbarcare vor avea femeile însărcinate, mamele cu copii şi familiile din zonele grav afectate.
Sfătuim cetăţenii aflaţi în zone situate la o distanţă considerabilă de regiunea grav afectată, precum şi cetăţenii care au identificat deja o modalitate de a pleca pe cont propriu, să nu îşi anuleze planurile şi să acorde prioritate persoanelor de mai sus.
Vă rugăm insistent să luaţi doar bagajele de minimă necesitate.
Documentele de călătorie necesare sunt: paşaport valabil SAU titlu de călătorie.”

Sfârșit.

P.P.S. Postul de mai sus ar putea fi un pamflet. Dar comunicatele M.A.E. sunt mai pamflete decât orice. 

6 comments:

 1. Ca de obicei, imi descretesti fruntea. Mesajele de mai sus nu sunt pentru intr-ajutorarea romanilor aflati la ananghie,ci o bascalie. Ca apoi sa sune cu turle si trambite ca au facut tot ce era omeneste posibil.Bleah!

  ReplyDelete
 2. Stai ca mai nou a aparut alt "anunt important".
  Statul roman ofera 50% din pretul biletului.Pe care ei considera ca ar fi 1000 euro.Pap-pam

  ReplyDelete
 3. Media romaneasca baga in aceeasi oala si divortul dintre cocostarca si piticul de gradina si "apocalipsa" Japoniei...mai deunazi, o "gurista"TV il intreba pe Oprescu, parca, daca Bucurestiul e pregatit pentru tsunami...ce sa mai zici, suficienta si superficialitate! ma prind ca 70 la suta dintre jurnalisti[pardon de iecspresie] stiu vag locul Japoniei pe harta, iar restul nu-l stiu de loc.

  ReplyDelete
 4. eu am primit mesaj că preţul biletului ar fi 2000 de euro iar statul român plăteşte 1000 ...

  ReplyDelete
 5. pai bine, bre, nu ne-ntzeleseram ca statu' roman e cel mai prost om din satu' lui...? la ce te mai otzarasti?

  ReplyDelete
 6. Suntem in 19 Martie , ati plecat sau nu ? Aici in Bucuresti s-a scris numai despre fiul lui Liiceanu , Stefan , un broker la Bursa din Tokyo . Ba ca-i un erou , ba ca-i un las . Nu s-a spus nimica ca sunteti 4000 de romani in Japonia. Ce-o fi si asta ? Cine-i acest Stefan care-a ajuns vedeta in media romaneasca ?

  ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate