cipangu

Sunday, October 16, 2011

Trenule, mașina mea

Ziceam prin iulie de mitocanii de import. Să nu rămân dator, parcă ar fi păcat să nu zic și de ăştia locali. Da, când zici Japonia te gândeşti automat la politeţe, maniere, plecăciuni. Tocmai de asta devine cu atât mai spectaculos când întâlneşti câte o excepţie. E ca și cum ai găsi mici la un restaurant cu cvartet. Sau pe Puya în concert în Vamă. Sau să dai de un folbalist pe locul tău mâncând seminţe la un concert Hiromi Uehara.
 
Nu mă refer aici la diferenţele culturale, adică acele lucruri care sunt  considerate politeţuri într-un loc și măgării într-altul, cum ar fi sorbitul tăieţeilor sau trasul nasului ca iarna pe uliţă (suflatul nasului în public e ofensă). Astea ar merita poate un post separat. Eu zic de acele gesturi care te calcă pe sistem indiferent de background-ul cultural.

Caz particular, ca să nu zică nimeni că generalizez. Subiectul: bărbat japonez, s-au dus anii tinereții, cam 40 și. Locația: tren expres spre Yokohama, nu foarte aglomerat. În mod normal, toate locurile sunt orientate în direcția de mers, ca pionierii, tot înainte, dar se pot roti, așa încât dacă pleacă soacra cu trei nurori la oraş la shopping, să poată sta faţă în faţă. Situaţia: se urcă un grup de nonagenare sprintene cărora le-ar prinde bine un spătar pe şale. Omul nostru a învârtit locurile din faţă la 180 de grade și și-a făcut culcuş, ocupând patru scaune în felul următor: pe cel din dreapta geanta, pe cel din faţă-stânga sacoul, pe cel din faţă ciorapii lui roşii cu tot cu picioare, că s-a descălţat de pantofi (se umflă la drum).Doamnele i-au dat târcoale, au tuşit, doar doar, dar omul n-a văzut, n-a auzit: avea căştile pe urechi și în plus, era furat totalmente de peisagiu. Ah, vara la ţară.

Mă gândeam dacă să mai zic de alţii, care nu prea cedează locul femeilor, sau le verifică fermitatea muşchilor fesieri, dar mi-e teamă ca o să-mi zică cei din ţară că fac deja mofturi. Acolo zic merci dacă stă cineva pe patru locuri cu paporniţele, mai grav e când prind vreo nuntă sau înmormântare de interlopi, că atunci le iau ăia circulaţia cu totul. Sau dacă le vine pe chelie interlopilor să joace în picioare vreun sportiv în troleibuz, vine vreun senator și desființează cu totul linia aia, cu literă de lege: Pe aici n-a trecut niciodată nici un mijloc de transport în comun. Se ştieee!

2 comments:

  1. Ce urat din partea "domnului" :( Da, oameni nepoliticosi si prost-crescuti sunt pretutindeni, chiar si in Japonia. Cu toate astea, bine ca acolo ei constituie exceptia, in timp ce in Romania constituie regula, majoritatea, cei mai liberi dintre liberi, ca sa zic asa. Si, fiind majoritate, asupresc minoritatea celor care lupta in fiecare zi sa-si pastreze dramul de bun-simt si decenta. De aceea am eu senzatia ca fiecare om decent traieste intr-un bula a sa, incercand tot mai tare sa nu aiba interactiuni cu restul lumii. Imi lipseste tare mult sentimentul ca faci parte dintr-o comunitate aici, in Romania :) (pun si un zambet la sfarsit ca sa nu dau un ton plangaret intregului comentariu :D)

    ReplyDelete
  2. Asta nu e mai rau ca ce-am patit eu in intercity spre Vaslui :D Urc in compartiment si vad o domnisoara bine vis-a-vis de mine. Dupa 2-3 minute urca si un calugar ortodox tot imbracat in negru (pana si sub unghii) si se posteaza pe locul de langa mine. Nu porneste bine trenul si il vad pe dumnealui cum ia frumusel si se descalta de ghete si ramane in sosete. Poate nu m-ar fi deranjat in vreun fel, dar cand a facut lucrul asta cred ca am simtit cea mai oribila putoare din viata mea. Inteleg ca esti calugar, o arzi ascet si stai zile intregi in soare imbracat in negru, dar apa nu-i de la Satana, nu? Ei... si tot observam eu ca tipa se uita la el insistent, dar nu spunea nimic, asa ca am luat initiativa si ii zic tipului "nu va suparati, n-ati vrea sa va incaltati la loc? sau macar sa va spalati pe picioare putin!", la care reactia lui a fost tipica unui popa de pe la noi: s-a uitat urat la mine, in genul "sunt omul lui Dumnezeu", a strambat din nas si a facut o chestie misto. Si-a scos sosetele, si le-a pus in ghete, a scos un servetel si a inceput sa se stearga pe picioare. Da, un servetel uscat! Moment in care n-am mai rezistat si i-am zis "vad ca esti si nesimtit. tu ai impresia ca o sa stam tot drumul cu mirosul sosetelor tale aici???". La faza asta si-a luat ghetele, bagajele si a plecat in picioarele goale din compartiment. Banuiesc ca nici nu avea bilet de tren, "ca li se face oamenilor mila de el si il lasa in plata domnului"...

    ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate