cipangu

Monday, February 27, 2012

Da, sunt rasist

Acuzația asta plutea deasupra mea ca un vultur dând ocoluri largi unui bivol în agonie, gata să-și dea duhul, mă pândea ca un ochi belit de pensionar pe după vizor și mai degrabă ar fi scăpat nepipăită o bancă pe care scrie Proaspăt vopsit decât rândurile mele de etichetarea celor care au mai citit ce am mâzgălit eu pe aici. Nu mă mai pot ascunde la infinit după fraze prudente, scrise cu mănuși, să nu supăr, să nu deranjez, să nu zgândăr sensibilii la bubă. A venit timpul să mărturisesc. Da, sunt rasist: urăsc toate rasele. Mai mult sau mai puțin.

Platon în Protagoras spunea: “Stau în cumpănă dacă să vă fac demonstraţia istorisindu-vă un mit sau să vă explic prin raţionament.” Hai să zicem povestea. Într-una din năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea, acesta împrumută de la un vecin o oală. De gătit, nu de noapte. Când i-o returnează, în afară de Săru´ mâna vecine, plusează cu o oală mai mică. Vecinul e mirat, dar Nastratin îl lămurește pe dată:  Cât a stat la mine, oala ta a născut, uite ce bine seamănă, are smalțu´ leit mă-sa, ia-o, să-ți trăiască. (Povestea nu dă nici un indiciu despre cine este tatăl și noi nu insistăm). Vecinul nu cere nici el detalii, ia oalele și zice merci, fără sedilă (pentru că vorbea impecabil franceza), apoi în gând, în timp ce Nastratin ieșea din curte: „Bă, cât de prost poți să fii…”. După o vreme, Nastratin cere din nou oala cu împrumut, vecinul i-o dă cu bucurie și nici c-a mai văzut-o de atunci. Când se duce să-și ia obiectul înapoi de la Nastratin, ăsta ia o față de prim-ministru care anunță disponibilizări și îi aduce la cunoștință vecinului decesul tragic, subit și neașteptat al oalei. Vecinul pufnește și îl avertizează pe Nastratin să nu-l ia de fraier, să facă bine să-i dea vasul înapoi, că oala nu-i ca pasiunea, să moară după căsătorie. Nastratin îi plasează replica pe care o avea în minte cu siguranță de când plănuise tot scenariul ăsta cu oala: „Dacă nu ți s-a părut neobișnuit că a născut, de ce ar fi imposibil s-o ia bâțul? C-așa-i oala trecătoare…”  

Există printre noi niște oameni care-și zic politicălicorecți și care nu fac pipi, ci apă de trandafiri. Ei acceptă cu fruntea senină chicotind steretipuri pozitive de genul: neamțu-i corect și muncitor, elvețianu-i tare-n ciocolată, francezii sunt boemi, italienii sunt, pfiii, iubăreți de numa’ numa’, iar chinezii sunt… cum sunt chinezii?... mulți, dar când vine vorba de stereotipurile negative (nu’ș cum dracului se face, că trebuie să fie musai ceva culori în discuțiile astea), atunci politicălicorecții (care fac foarte rar caca și atunci când fac, acesta miroase a levănțică și flori de câmp) văd, pardon, negru în fața ochilor și brusc, toți oamenii sunt egali. Așa o fi, toate națiile sunt la fel, toți oamenii sunt egali, frumoși și deștepți, dar na, unii fac Dacia Logan, alții Volvo, pe unii îi prinde iarna cu chiloții în vine în februarie, alții stau la coadă să dea banii găsiți după tsunami.

OK, oalele nu nasc și nu mor. Dar în majoritatea lor, să-i luăm de exemplu pe japonezi, putem spune că sunt politicoși și workaholici. Nu toți. Dacă ești de acord cu asta, nu-ți ridica poalele-n cap de indignare când se afirmă că cei din palatele cu turnulețe nu se trezesc la 6 să se ducă la muncă. Acceptă că ai o problemă și fă ceva să o schimbi, nu te da lovit oengește că tu vrei să muncești, să înveți și să te speli, dar nu te lasă prejudecățile rasiștilor.

Odată ce ai consimțit că o nație are calități și defecte, ar fi de bun simț să admiți și faptul că sunt etnii cu mai multe calități și altele cu înclinații spre întins mâna S'il vous plaît, MessieursNu toți. Doar… cum spune cântecelul ăsta vesel de mai jos…

"Urăsc toate națiile pământului pentru că n-o să accepte în vecii vecilor că nu există nimeni care să-i fi ales pe ei poporul lui. Îi urăsc pe cei care n-au realizat nimic și sunt mândri cu chiloții plini de căcat, iar pe ăia care au realizat ceva și sunt mândri îi urăsc mai tare, că măcar de la ei aveam pretenții. Urăsc toate popoarele pentru simplul fapt că toate aleg, fără deosebire, să fie conduse de proști."- Totul într-o singură noapte

5 comments:

 1. Stii ce e interesant? de pe prima pagina a blogului toate post-urile au macar 6 comentarii ...dar acesta nu are nici unul.
  Nimic nu e mai evident ca inca ne ascundem dupa degete si ne facem ca nu vedem...ascultam, gandim( mai mult s-au mai putin),judecam si dupa aratam cu degetul(http://georgemoise.blogspot.com/2012/02/beginning-of-beautiful-friendship.html)
  Ca sa raman strict la articol cine urla sus si tare ca nu e rasist, xenofob etc e cu siguranta un ipocrit sau leguma. Fiecare dintre noi cel putin o data a gandit daca nu a afirmat ceva cu tenta rasista dar asta nu exclude automat toleranta!!!


  PS : +1 de la mine pentru sinceritate George

  ReplyDelete
 2. Si eu sunt rasist. :D
  Cel puțin în ce îi privește pe țigani.
  Am întârziat să comentez la acest post din dorința de a-mi argumenta cât de cât atitudinea față de țigani. Da ȚIGANI. Cine le-a zis rromi a fost un prost. Țiganii nu își zic intre ei rromi. Exista o categorie a lor numita rromanes dar e altceva.
  Experienta mea cu țiganii a început cândva la vârsta preșcolară, când m-am dus la magazin sa cumpăr pâine și m-am întors cu o vânătaie de la un defavorizat d-asta ... Învățătoarea mea mă caracteriza acum un an sau doi când ne-am întâlnit ultima oara, ca fiind "un tip potolit". Spun asta în caz că se gândește cineva ca l-as fi provocat în vreun fel.
  Au trecut anii cu tot felul de experiente legate de țigani, cea mai plăcută fiind un curs de statistică în facultate, profesorul fiind țigan. As numi-o excepția care confirma regula.
  Am un principiu în viata, acela de a pleca de la prezumția de nevinovăție, dar ultima experientă, care face parte din încercările de a nu pune etichete pe oameni, m-a descurajat definitiv.
  Am avut o colegă la serviciu. Locuia oarecum în cartierul meu, mai exact "în groapă", adică o zona rezidențială lângă răul Colentina, cam pe lângă restaurantul Mărgineni pe care îl pomenea George prin carte.
  Timp de mai mult de un an, de fiecare dată când ne nimeream la serviciu în aceleași zile (nu lucrez ca toți oamenii de luni până vineri 8 ore pe zi, ci cam 15 zile lucrez mai multe ore, apoi restul sunt liber), o luam și pe ea cu mașina personală, câteodată ocolindu-mă din drum pana în capătul străzii ei. De obicei era și prietenul ei cu ea, ca sa nu credeți altceva.
  Într-una din zile nu am mai luat-o, deși ii spusesem ca o iau. A fost prima data când s-a întâmplat asta. Si ultima. Pentru ca mi-a făcut un scandal a doua zi cum ca am încurcat-o, ca se rugau alți colegi de ea sa o ducă acasă și ea i-a refuzat, ca una, ca alta.... Apoi la câteva zile a plecat din firma, își găsise alt job.

  Sunt niște vorbe în popor, și una zice asa:
  "Țiganului dacă nu i-ai dat odată, nu i-ai dat tot anul"

  Așadar am un ghimpe împotriva țiganilor, am trecut de jumătatea vieții mele și nu cred ca subspecia asta de om mă mai poate face să mă răzgândesc.

  ReplyDelete
 3. Am uitat sa spun ca am fost în public la concertul Madonnei. Sâc :D

  ReplyDelete
 4. Hi, hi, hi...

  1. Ah, ce adrenalina starneste o critica...de orice fel ar fi ea. Cum te mai face ea sa-ti fiarba sangele in vine si sa se porneasca motorasele! Spun asta din proprie experienta. Oricum e de bine.

  2. Dupa ce ca esti rasist, mai esti esti cumva dezavantajos...inca nu stiu cum. N-ai inteles nimic si n-ai sesizat nivelul persoanei care ti-a criticat abordarea, exprimarea, relatarea, etc din carte. Dansa are multe, multe bibelouri. Tu?!?!

  3. Globalizarea si generalizarea (in unele cazuri) sunt infernale. Pe ulita mea sunt tigani. Necazuri am avut nu de la ei, ci de la albii lipiti de langa casa.
  Asta nu inseamna ...

  ReplyDelete
 5. Perfect de acord.Daca indivizii nu se nasc egali in posibilitati, calitatiinclinatii si defecte,atunci e clar ca nici etniile si rasele nuunt egale si asta e evident.Rasismul nu e o prejudecata,asacum se minte.Noi,albii ne nastem rasisti si apoi ne intarim rasismul prin observatii si comparatii.Albii spalati pe creier sunt insa antirasisti,li s-a spus de atatea ori ca rasismul e rau,incat ei ,fiind imaturi si ,deci,maleabili psihic,au sfarsit prin a crede.Sunt rasist pt. ca sunt alb,sunt rasist pt. ca nu pot fi spalat pe creier.Da,vreau sa dispara din lumea noastra alba negrii cu buzele lor groase si nasurile lor turtite.De ce ar trebui sa-mi justific rasismul?E RAU SA FII RASIST????Nu vedeti ca cioroii be vor lua locul?Sa-i fereasca dumnezeu pe albi de rasismul cioroilor,atunci cand ei vor fi majoritari.

  ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate