cipangu

Wednesday, April 18, 2012

Din jurnalul unui maniaco-depresiv

De câte ori ajung în țară, scormonesc în valiza cu amintiri în încercarea (de fiecare dată ratată) de a-mi mai pune ordine în lucruri. Și printre vechituri, am găsit un text pe care l-am scos la lumină și am zis, gata, știu ce să răspund de acum încolo când mă întreabă cineva cum e, cum mi se pare, cum s-a mai schimbat țara.

„În 1990, pe când eram la Mihai Viteazul, o mână veselă mâzgălise trist pe zidul liceului, exact lângă intrarea elevilor următoarele versuri: „Viitor de aur țara noastră are, a-nceput în masă marea emigrare”. Tot prin acea perioadă, la începuturile timide ale Academiei Cațavencu, săptămânalul publica anunțul: „Cetățenii români care se vor mai afla în țară până la data de … sunt rugați să vină la sala teatrului Ion Creangă pentru comunicări”. Era perioada în care sate întregi de sași și șvabi din Transilvania treceau granița. În ritmul în care se pleca, în câțiva ani buni anunțul ar fi devenit real. Apoi a venit moda cu Italia, Spania, Franța, Canada, Noua Zeelandă.

Astăzi*, situația se prezintă în felul următor: în Statele Unite și Canada locuiesc 1.100.000 români, Germania și Austria 1.000.000 (din care jumătate etnicii germani despre care am amintit), în Franța sunt 60.000-100.000 (evrei originari din România plus cei cu contracte de muncă temporare), Marea Britanie și Țările Scandinave 15.000-25.000, Australia și Noua Zeelandă 45.000-80.000, America Latină 50.000-100.000, Africa 30.000, Italia 25.000, Turcia 30.000, alte zone 500.000. Deunăzi, premierul, în locul creșterii economice, prevedea creșterea emigrației românești.

Să ne imaginăm cum ar arăta un scenariu care ar porni de la aceste date. Care ar fi secvențele din viitor? Am amestecat intenționat date reale cu ficțiune, până când, din nefericire au început să se confunde între ele.

Gata? Începem.

Din jurnalul unui maniaco-depresiv, sau din jurnalele unui popor care-și merită soarta.

16 februarie 2000 Știre: Potrivit unui recent sondaj, 66% din studenții români vor să plece din țară.

17 februarie 2000 Mica publicitate: Emigrare Australia/ Consultanță Completă Emigrare Canada/ Avocat canadian Programe Speciale/ Locuri de muncă Canada pentru toate meseriile

2 martie 2000 Discuție telefonică între un român plecat la muncă în Italia și cei din țară: Nu mai găsesc de lucru decât cu ziua. În fiecare zi sosesc autocare pline de români.

17 iulie 2003 Televiziunea Română Publicitate: Sună la numărul afișat pe ecran și înscrie-te în baza de date pentru loteria vizelor Alo Canada. Sună! Cu puțin noroc, ne vedem la aeroport!

15 iunie 2007 Știre: Punctele vamale sunt extrem de aglomerate. Personalul din vămi nu mai face față valului de români care părăsesc țara. 

14 mai 2008 Știre: Parlamentarii români cumpără la prețuri de nimic orașele părăsite, pentru a le transforma în terenuri de vânătoare.

20 aprilie 2013 Anunț important pentru țară. Cetățenii români care părăsesc țara sunt rugați insistent să nu uite gazele aprinse. Din cauza neatenției lor, conlocuitorii care ocupa abuziv apartamentele au sărit în aer când au făcut focul în dormitor. Pe aceste considerente, Comunitatea Europeana a mai blocat un împrumut important pentru economia românească.

21 aprilie 2013 Erată la anunțul de mai sus. Retragem din anunț cuvântul „abuziv”. În calitate de populație majoritară, conlocuitorii vor putea ocupa orice apartament doresc, numindu-se de azi înainte locuitori

15 septembrie 2015 Știre 5 noi maternități pentru locuitori au fost inaugurate pentru a face față natalității crescânde a etniei.

6 octombrie 2017 Știre: În orașele părăsite, și șobolanii s-au înmulțit peste măsură.

5 august 2020 Ziarul Rezistenței Românești, ultima apariție. Știre: Puținii români rămași în viață se consolează la gândul că, de când pigmentarea artificială a devenit obligatorie, nu li se mai taie gențile în mijloacele de transport. Ce mișto!”

…………………………………………………
*Textul a fost scris în 2003.

4 comments:

  1. Daca e pe baza de filme si Wat Horse merge plecam din tara dupa familie si speranta de a gasi ceva drag pierdut ...
    E un banc care spune : cine pleaca ultimul din tara sa stinga lumina!

    ReplyDelete
  2. Sefistu' maichii. Ptiu, să nu te deochi. E o utopie ucronică bună.

    ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate