cipangu

Wednesday, May 23, 2012

Subsemnatul, George Moise, fiind prins în flagrant și reținut de organ în timp ce am comis un act infracțional în calitate de violator pe teritoriul statului Taiwan, devenind o rușine pentru statul român și țara peste hotarele căreia am zburat, redactez sub supliciul insuportabil al mustrărilor de conștiință și al remușcăturilor următorul

Autodenunț

În ziua de 10 mai a. c. aflat în Taipei împreună cu soția mea, mă deplasam în pas turistic în incinta stației Zhongxiao Xinsheng cu intenția declarată de a lua un tren în direcția Zhongxiao Fuxing, când am fost oprit politicos, dar ferm de un ofițer în uniformă curată și călcată. Acesta m-a abordat cu siguranța pe care ți-o dă o uniformă curată și călcată și probabil și o pereche de chiloți noi, în taiwaneză. Eu am belit ochii și i-am spus în engleză Iertați-mă, dar nu sunt taiwanez, și parcă pentru o clipă mi s-a părut că fraza asta îmi sună a ceva cunoscut. Ofițerul s-a întors către soția mea și a insistat să imite o pisică dislexică ceacâră călcată pe coadă de o ricșă în care călătorește fata negustorului de shoronpo, crezând că de data asta se va face înțeles.

Din nou, am deslușit ițele încâlcitei situații interetnice și intercontinentale: Oh, no, she´s not from Taiwan, adică în română, Bai, dă-mă dracu´, dacă nici voi nu vă știți între voi… Ce pretenție mai aveți la europeni pentru care toți asiaticii sunt chinezi…

Polițistul vorbește engleza. Către ea: What are you? Chinese? Korean? Roșie ca bulina din buricul steagului național, cetățeanca răspunde: Japanese. And you? se întoarce către mine. Din Colentina, colonele!

Puntea lingvistică fiind stabilită, omul legii a făcut o fină și pătrunzătoare observație: Mestecați gumă, apoi ne-a pus în fața faptului împlinit și a literei legii, mai exact a caracterului chinezesc al legii, pe care l-am atașat în figura alăturată. Alfabetul e și el prezent, timid, după cum urmează:

Metro Taipei
Warning Ticket
According to the Rapid Transit Act, please do not eat, drink or chew gum within MRT confines. Violators will be fined up to NT$7500. 

Violator în Taiwan. Amendă între 1500 și 7500 dolari taiwanezi, adică între 175 și 880 RON. Pentru a evita un conflict diplomatic taiwanezo-japonez, dar și taiwanezo-român, am recunoscut imediat faptele și am colaborat cu organele de anchetă, denunțând-o, după un vechi obicei românesc, și pe soția mea. Brațul lung al legii ne-a întins două șervețele în care să depunem corpurile delicte, apoi am fost eliberați pentru bună purtare. Amendă nu am luat, fiind la prima abatere, dar am semnat de luare la cunoștință, după care am grăbit pasul să nu ne ia că n-aveam bască.

În timp ce mă bucuram că am scăpat ieftin, mă gândeam la ce amendă mă calificam dacă era să fi înșirat șaorma ca să găsească maidanejii drumu´napoi ca Hansel și Gretel, după care să fi dat un șut la petu´ de Noroc să se dea de-a dura până pe șine să facă poc! când o da metrou´ peste el.

P.S. Pe stradă e voie să bei și probabil să iei și un snack din mers. Am luat a doua zi un fresh din toate fructele pământului și am pornit-o teleleu pe străzi. După ce l-am golit, o oră ne-am învârtit și n-am văzut niciun coș de gunoi, dar nici gunoaie pe stradă. Respect Taiwan! You did it, Taipei!

10 comments:

 1. :)) nu vreau sa imi inchipui daca doamne iarta-ma la ei in metrou este muzeu...ca al'fel nu se explica :))

  ReplyDelete
 2. @io-n Dushu Tau!
  Știi poezia cu brăduțul? Brăduleț, brăduț, drăguț!/ Ninge peste tine! Haide, hai în casa mea,/ Unde-i cald și bine.
  Ei, așa e la ei la metrou: cald și bine :D

  ReplyDelete
 3. :)) auzii că şi prin Singapore e la fel

  ReplyDelete
 4. e foarte frumos din partea lor că ţin curat, deşi în night market nu mi s-a părut atât de ok.
  mi-ar plăcea să fie aşa şi în România. că la noi pe trotuar numai pe asfalt/pavele nu calci...

  în Singapore e de 10 ori mai curat ca în Taiwan...

  ReplyDelete
 5. @Roman
  Așa mi-au ajuns si mie la ureche niște zvonuri. Am avut un coleg de liceu care a fost într-o vacanță acolo prin ´92 și era în discuție o lege tot legata de gumă, ei având deja o super-amendă pentru scuipatul pe stradă.

  ReplyDelete
 6. @Licurici
  În night market n-am ajuns... Cum e?

  Pentru România, propun să scoatem cercetătorii la înaintare: eu cred că din rahatul de maidanez, flegma de cocalar și guma de toate zilele plus pet-uri & ambalaje se poate face un amestec care să depășească asfaltul în rezistență și durabilitate.

  ReplyDelete
 7. Povestea imi aduce aminte de o prietena care a luat amenda pentru un mar pe care il avea in bagaj, la intrarea in Noua Zeelanda, la checking, pe aeroport.
  Regula era ca nu ai voie sa auci fructe in Noua Zeelanda si de aici amenda de aproape 300 de dolari australieni sau asa ceva, nu mai stiu exact...
  Irina

  ReplyDelete
 8. Nu am patit asa ceva in Taipei. Mi s-a intamplat doar sa calc in nestire pe monstruozitatile de gandaci de pe pavaj, ceva de genul animalelor cu care se lupta Kamen Rider. Dar bine era sfarsitul lui august, chiar sezonul lor de crestere anormala.

  ReplyDelete
 9. @Irina
  Da, în aeroporturi cam așa e: n-a voie cu chestii perisabile sau cu semințe de plante, că cică le strici ecosistemul.
  La fel, n-ai voie cu semințe de cânepă, sau ghiveciul de iarbă.

  ReplyDelete
 10. @Anonymous
  Ai dat cu piciorul unei mese pe cinste. Delicatese...

  ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate