cipangu

Wednesday, June 13, 2012

Iar sunt rasist

Azi n-aveam în plan să scriu nimic. După câteva zile de ploaie, a ieșit soarele și singura mea problema era: din câte valuri se duc către larg, oare câte se întorc la mal? În Evenimentul Zilei însă, un scriitor pe care îl consider uriaș și l-am citit de fiecare dată cu emoție - Mircea Cărtărescu - l-a lăsat pe un ziarist ceva mai puțin inspirat să scrie un editorial în locul lui - Mircea Cărtărescu.


E drept, articolul e din noiembrie 2007, dar azi a fost tare la moda pe Facebook, distribuit de oameni dintre care mulți se iau singuri în brațe și își spun precum Seinfeld în cârciuma lui Babu Bhatt:  bă, io sunt un deosebit, mie îmi pasă, sunt special, sunt extraordinar, mama avea dreptate, io sunt chiar bun la suflet nu ca scârbele alea de intoleranți, dă-i dracu´, să moară!

Articolul este acesta.
Pe scurt și în concluzie, vina pentru că țiganii „au devenit lași, clevetitori, bețivi, arțăgoși, plini de boli și de păcate” ne aparține, mai exact înaintașilor noștri,  singurii din Europa care „i-au robit pe țigani acum câteva sute de ani și i-au legat de glie”.

Dacă suntem singurii din Europa care i-am robit (asta declanșându-le problemele comportamentale), de ce țiganii din Bulgaria sau Ungaria se poartă la fel?

În final, editorialistul trage concluzia că țiganul, indiferent dacă își găsește de lucru și ajunge un muncitor cinstit, tot va fi discriminat.

Să vedem cât de greu își găsește de lucru un cetățean român care își caută de lucru, aici, într-un reportaj cu camera ascunsă.

Mai spun încă o dată, deși nu mai era nevoie. Nu am nicio problemă cu culoarea, ci cu apucăturile. Johnny Răducanu rămâne un artist, nu un țigan. Florea Chiriac, consătean de-al mamei, nu este țigan, este şeful Catedrei de Termotehnică a Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti. Damian Drăghici - singurul muzician roman care a obținut premiul Grammy. Marius Mihalache - unul dintre cei mai buni instrumentiști. Lista, slavă Domnului, continuă.

Cum am mai lătrat pe pe aici degeaba în câteva posturi, nu poți rezolva o problemă dacă nu accepți că o ai. Nu poți integra pe nimeni împotriva voinței lui. Să susții că problema e doar la majoritate, toți oamenii sunt plini de intenții bune și că toate fructele sunt dulci, dacă n-o faci pe bani și o spui din convingere, atunci ai o problemă.

God bless you, Johhny! Puțină liniște, vorbește maestrul.No comments:

Post a Comment

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate