cipangu

Thursday, August 16, 2012

Calendar neortodox

Dacă tot suntem în vârf de august, în miezul zemos al vacanței de Obon, când vin strămoșii în vizită la rude (fără să le înfigă nimeni țepușe-n inimă, creștinește, ca pe Dolj), ar fi păcat nu trecem în revistă cu ocazia asta și alte sărbători japoneze.


„De departe, cea mai importantă rămâne Anul Nou. Atât de mult se investește material și emoțional, încât revenirea la depresia de zi cu zi e cruntă. Jale mare.

A doua luni din ianuarie e un soi de sărbătoare a majoratului (20 de ani). O încântare pentru ochiul ridat de bărbat: se îmbracă fetele în kimonouri, se coafează mai dihai ca hostessele, of și mi ți se umplu străzile de trufandale care bocăne sfios cu papucii lor de lemn de colo colo. Trece și asta.

11 februarie, Ziua Întemeierii Țării, să trăiască!

Nu-i zi liberă, dar e oportunitate de marketing: Valentine´s Day, grețos ca peste tot. O singură chestie care-i mai salvează: aici se dăruiește (în afară de plușuri și pernuțe) ciocolată.

Echinocțiul de primăvară. Da, și asta e sărbătoare națională. Ora nu se schimbă, japonezii n-au nevoie de pretexte de-astea ieftine să se ducă la muncă.

De pe la jumătatea lui martie până pe la jumătatea lui aprilie înfloresc cireșii (cu mici diferențe pe longitudine). Nu-i sărbătoare națională, dar măcar le mai trece de urât. Privitul Florilor (Hanami) devine o activitate din zona entertainment, ca mersul la film, mersul la mall sau grătarul de Paști la Cernica.

Se scutură cireșii (că despre asta e vorba, efemeritatea vieții, așa-i lumea trecătoare, bate-un vânt, mai cade-o floare, așa-s florile, se scutură, omu´ râde sâc, se bucură, mai tată, mai...), vine Golden Week. De pe 29 aprilie până pe 5 mai, după cum urmează: ziua de naștere a fostului împărat Showa, Ziua Constituției, Ziua Verde - sărbătoare a comuniunii cu natura în care i se arată recunoștință pentru tot ce oferă, Ziua copilului. Nu e pe 1 Iunie ca la noi și nici 1 Mai nu au. Ziua muncii e ceva mai încolo.

A treia luni din iulie, Ziua Mării. Ca și în Ziua Verde, îi se arată mării gratitudine pentru tot ce oferă (mai mult sau mai puțin de bunăvoie). La cât mănâncă japonezii din ea, cred că mulțumirea asta a lor e mai mult un fel de Săru´ mâna pentru masă. (O mică paranteză pentru cei cărora le curge prin vene untul stricat de-l arunca ăia de la Green Peace în baleniere: nu le iau partea, dar japonezii omoară ceva mai puține balene decât hăcuie băieții de prin Danemarca. Asta ca să nu mai amintim de Groenlanda. Insulele Feroe. Islanda. Norvegia.)

A treia luni din septembrie, Ziua Vârstnicilor. Nu înseamnă că în restul anului nu sunt respectați, numai că astăzi li se arată ceva mai multă venerație, în trenuri li se cedează două locuri în loc de unul, bătrânele neajutorate sunt trecute strada de două ori, iar bunicilor li se aduc două căni de apă în loc de una.

Liberté, égalité, fraternité, dacă am sărbătorit echinocțiul de primăvară, e păcat să nu dăm liber și de ăla de toamnă. A doua luni din octombrie, Ziua Sportului și a Sănătății, sănătate-n trup, sănătate-n cap, foaie verde plop, pică apa-n beci, dacă ați ști câți au nevoie de asta pe aici...

3 noiembrie, Ziua Culturii, 23 noiembrie Ziua Muncii și a respectului pentru cei ce muncesc că altfel n-au de unde să dea o căruță de bani pe trenuri și chirii, 23 decembrie Ziua Împăratului, banzai, banzai, de trei ori banzai! Apoi iar Anul nou. Iar depresie. Românii intră în depresie că rămân fără bani, japonezii ar avea cu ce să petreacă, dar ei rămân fără pretext.”

~ fragment din Iertați-mă că nu sunt japonez, disponibilă în două variante: Guttenberg și Timpuri Noi ~Restul albumului, aici.


5 comments:

 1. Imi place treaba cu batranicile care sunt trecute strada de doua ori, la ce imaginatie (bolnava, recunosc)am le si vad bocanind, cocosate si impinse-n coaste de binevoitori, din punctul X in punctul Y si, automat-fortat, inapoi la X :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Una care doar aștepta autobuzul zice bogdaproste că a traversat-o de două ori...

   Delete
 2. Uite am gasit un japonez care numeste Romania 'a doua casa'. Mai multe detalii, gasesti aici: http://cluj.citynews.ro/eveniment/miya-kosei-japonezul-indragostit-de-romania-217065

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulțumesc mult! Nu știam personajul. Excelent...

   Delete
 3. Foarte fain calendarul! Mie oricum cea mai draga mi-e ziua imparatului, cred ca asta de-acu, aia din decembrie cand pot sa sarbatoresc si eu Craciunul fara sa vin la munca...

  ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate