cipangu

Sunday, September 30, 2012

Acustică, custică, fă gura mai mică

Oamenii pot cânta în canon, dar nu și vorbi. Nu poți să-ți duci ideea la capăt când te îngână cineva, mai ales tu. Pornind de la premisele astea simple, Kazutaka Kurihara și Koji Tsukada au umflat anul acesta premiul Ig Nobel pentru acustică, cu SpeechJammer.

SpeechJammer este un dispozitiv dotat cu un microfon unidirectional și o boxă așijderea. Orientat către unul căruia nu-i mai tace gura, îi difuzează ăluia tare și răspicat ce tocmai a zis cu puțin timp înainte. Chestia aste se dovedește a fi tare deranjantă, pentru că îi distrage atenția de la ce spune, la ce aude. Dovada că tuturor ne place să ne auzim vorbind.

Dincolo de aplicațiile lui evidente – campanie electorală, cursuri plicticoase, șef, nevastă – am două curiozități. 1. Funcționează și pentru maidanezii dintre blocuri? 2. Pe același principiu, poate fi inventată o oglindă care să redea cu o întârziere de milisecunde imaginea unei femei care se machiază?


5 comments:

 1. Bestial! Daca nu vindeca macar te racoreste...:))

  ReplyDelete
 2. Stii pentru cine e perfect, nu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Din păcate, anul ăsta e cam târziu. Mai puteți la Secret Santa, de Crăciun, sau la anul, pe 16 iunie. Ambalat într-un pachet frumos pe care să scrieți: La mulți ani, Hămăilă!
   (mai avea o poreclă, dar n-o spunem aici...)

   Delete
  2. Din fericire si-a gasit unul cam la fel. Nu zice aceleasi lucruri, dar le zice in acelasi timp.

   PS: i-ai tinut minte ziua de nastere? :))))

   Delete
  3. Prima mea zi la Momentum a fost pe 15.

   Delete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate