cipangu

Thursday, October 18, 2012

definitio 38

De la bufonul regelui Lear încoace, niciun măscărici n-a mai fost luat în serios. Se poate sinucide dureros de adevărat în fața tuturor și tot nu l-ar crede nimeni. I-ar împunge în răstimpuri câte unul hoitul cu vreun băț, scoală, bă, fă-ne să râdem, scălâmbăie-te cum nouă nu ne e la-ndemână, spune ce ne stă și nouă pe buze, dar ne e teamă s-o zicem și mai ales, prostește-te, s-avem unde arăta cu degetul. Într-un târziu, sătui de așteptarea tumbei care nu mai vine, s-ar duce toți în treaba lor, lăsând nebunul să zacă încremenit în gluma lui proastă.

E ludic impudic. Se joacă, nu joacă. E masca ce demască. În scurta zbatere dinspre pântece către giulgiu, bufonul tinde, nu pretinde.

Face, nu se preface.

Ireverențios, spect-actor la recitalul mimilor cabotini, bufonul strigă Fiasco! Nu cere banii înapoi pe bilet, căci nu mai are de mult nicio așteptare. Nici voi să nu vă așteptați din partea lui la Bravo când mimați prost fericirea, sau când leșinați fals, copleșiți de micile voastre drame.

Nu te crede mai mult decât ești, atunci începe prostia. Mâța care se crede leu nu valorează mai mult decât un rahat de câine. N-ai de unde ști cine ești, dacă nu te tragi un pas mai acana de lângă tine și nu te iei puțin în răspăr.

Imoral, bufonul își asumă curajul să strige tare că nu toți copiii sunt frumoși, nu toți bătrânii sunt înțelepți și nu toți oamenii au dreptul la umbră. Nu e corect politic, e corect și atât.

Tristă soartă, să dezamăgească orice ar face. Pentru că nu-i poate împăca pe toți, bufonul încearcă măcar să-i scuture pe cât mai mulți.
   
Imatur, bufonul e copilul târziu al clipei îmbătrânite înainte de vreme. E rătăcitul care se caută, neisprăvitul care nu se oprește din a începe. E hohotul de râs într-o lume cu degetul pe trăgaci.

Oțioase rânduri. Definitio. Eu sunt cel ce sunt sunteți.

3 comments:  1. Am trecut pe-aici si m-am bucurat. Sa-ti fie bine.

    ReplyDelete
  2. ai o tristete frumoasa in vorbe, care te prinde, ce-i drept si te face sa te intrebi la urma daca ai respirat pe parcursul lecturarii. Mare lucru...

    ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate