cipangu

Thursday, November 8, 2012

Holocaustul poeziei

Poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane” a fost deportată. Au aruncat-o într-un tren laolaltă cu altele și au condamnat-o fără proces în filmul fără de sfârșit Holocaustul – partea a doua: Revanșa.

Campanie electorală 2012. Un politician recită la lansarea candidaților unei alianțe politice o poezie patriotică – truc ieftin de curvă în rut. Pentru această poezie-manifest, autorul ei a fost condamnat la moarte în 1958 de regimul comunist, sentință schimbată ulterior în 25 de ani muncă silnică. Poemul se numește Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane, iar autorul ei este Radu Gyr. 

http://atitudini.com/radu-gyr-apostolul-poet-al-inchisorilor-romanesti/
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tăpșane
o claie de zări şi-o căciulă de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!


Mereu la pândă, reacția Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului a venit imediat: „MCA România consideră scandalos, revoltător și împotriva legislației în vigoare discursul domnului Neamțu din data de 5 noiembrie a.c. susținut la evenimentul public de lansare a unei noi alianțe politice. Versurile recitate în fața unei numeroase asistențe fac parte din „opera” unui membru de seamă al Mișcării Legionare, comandant legionar și șef al regiunii Oltenia.” Zdrang!

De acord, Holocaustul rămâne un capitol regretabil în istoria rasei umane. La fel de adevărat este că deși n-a fost nici unicul, nici cel mai mare, este, indiscutabil, singurul genocid în prime-time.

Dar dacă tot repudiem o poezie care n-are nicio legătură cu antisemitismul doar pentru că autorul a fost legionar, atunci propun MCA să-și ducă vânătoarea de vrăjitoare mai departe. Mai e un antisemit căruia nu i-au pus opera în ghilimele, n-au dat-o jos din manuale și nu i-au dat încă foc. Dacă le-a scăpat, le reamintesc câteva pasaje semnate de respectivul:

 „Domnia fanarioţilor a fost o epocă de aur în comparaţie cu domnia de tină a evreilor şi să nu uite nimeni că evreii fiind clasă de mijloc şi legislaţiunea liberală fiind exclusiv în favorul acestei clase, ei vor deveni aci stăpâni privilegiaţi şi românul slugă la jidan.(...)

Evreii sunt un pericol imediat, pipăit şi văzut; ei formează acea nenumărată populaţie cu desăvârşire improductivă care trăieşte din precupeţirea muncii şi sănătăţii românului… Populaţia evreiască creşte înpătrit, a noastră dă îndărăt; cea dintâi de la începutul secolului şi pân-acum a devenit de cincizeci de ori mai mare atât prin naşteri cât şi prin imigraţiune; ei au început a se aşeza prin locuri unde n-a călcat de secole picior de evreu, prin Câmpulung şi Târgu-Jiu bunăoară, ei ameninţă a împânzi toată ţara şi a o preface într-o altă Galiţie, încât numărul lor înspăimântător vorbeşte de la sine şi naţia are oricând înaintea ochilor pericolul întreg.”
Mihai Eminescu
3 comments:

 1. hmm.... interesant.... niciun comentariu pana acum.
  pt ca - nu-i asa? - nimeni nu vrea sa se riste, toti muncesc in corporatii conduse de evrei, au rate la banci conduse si aflate tot in proprietate de evrei, fac afaceri si stiu ca nu e bine sa-i vorbesti de rau etc.
  Romanul e de mult sclav.
  si nu evreii sunt cei care inlocuiesc populatia romaneasca ci tiganii care se inmultesc in mod necontrolat. Old story.

  ReplyDelete
 2. Hm...si mai interesant e ca cel care-i comenteaza pe ne-comentatori este un "anonymous".
  Eu una am citit, am ridicat din sprancene si am descoperit- o data in plus- ca habar nu am despre o gramada de chestii, pe lumea asta. Cu evreii nu am nimic, cu parerile altora- nici atat.

  ReplyDelete
 3. ... zise cineva cu nickname la fel de anonim, incognito sau cum vreti sa-i spuneti.
  Da, stiu, si al meu e tot asa, dar macar nu iau pe nimeni peste picior pe tema asta.
  Asa e in blogosfera la urma urmei. :D

  ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate