cipangu

Monday, December 17, 2012

Idei în dialog - cu Cristi Rogozeanu

Monahul de la mănăstirea Hipsteria - aripa stângă, Costin Rogozaru, a aruncat binișor, dar dezgustat, anatema asupra Hertei Müller. Eu am întrebat. El a răspuns, „fără jigniri: el m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță,  da´ nu ne-am jignit”.

Cum ziceam, Costel Rogozinu a publicat un articol aici, pentru că balivernele Hertei Müller despre Securitate (pentru el Monsters, Inc.) nu-i mai provocau eșarfei lui, zălog de legământ, nicio fluturare. 

A urmat un scurt și pieritor dialog:

Mandea:

<Să-i pretinzi Hertei Müller să mai lase deoparte obsesia cu comunismul și să atace modern, alte subiecte, gen dictatura capitalului, că e pe val printre iconoclaști și nihiliștii seduși timid, dar sigur de socialism, e ca și cum i-ai cere unui bolnav care a supraviețuit cancerului să scrie despre altceva, mai actual, ceva mai la modă printre atleții stângii, de exemplu depresia. Ar rupe pe Facebook, ar plânge hipsterii în Starbucks de-ar sări cămașa strâmtă și roz de pe ei.

Așa, și ce voiam de fapt să întreb, cine e Costi Rogozanu? Nu e ziaristul ăla de monden care se certa cu mama lu´ Ayan, patroana de la Picioru´ Gras?

„se ridică ca ripostă” ?>

Codrin Rogozescu s-a regrupat și a răspuns:

<„george moise - mai sinteti multi din astia? sa ataci modern auzi? ce modern, domnule, vorbim despre urgente. si hai sa-ti dau un sfat de la un om care a facut filologia binisor: cacaturile cu frica de cacofonie sint chiar simple cacaturi - e o simpla optiune daca sa te feresti semidoct de ele sau sa-ti vorbesti corect limba indiferent de "caca". Adevaratii semidocti si necunoscatori de gramatici sint aia care tot fug de asa ceva ba chiar mai pun si un "ca si">

Tot mandea: 

<(...)să analizezi politic acțiunile faunei de partid de la noi e ca și cum ai judeca jocul actoricesc dintr-un film porno cu „Munca actorului cu sine însuși” a lui Stanislavski în mână. (...) oricine poate contesta pe oricine, în măsura în care dispune de armele necesare. Așa, băiețandri care purced la război pe căluți de lemn s-au mai văzut.

Pentru Costi Rogozanu, tot de la un nimeni, dar ceva mai de la Est.

Am și eu un dezgust, pentru oamenii care se perie și se iau în brațe singuri, se bat singuri pe spate și își spun: bine, băiete, ești bun, ești unic, ține-o tot așa. Citesc un articol. Urmăresc ideile. Și deodată, zdrang, enunțuri de genul: „Cunosc binişor literatura de aici, scriu literatură aici.”, „Sunt ziarist”, „hai sa-ti dau un sfat de la un om care a facut filologia binisor”. Cât de acută trebuie să-ți fie angoasa nedevenirii, dacă ții să-ți dai câte o prăjitură la două trei pasaje?

Ne-am blocat în cacofonii. În loc să vorbim despre fond, te-ai simțit dator să explici cum nefiind semidoct, ci dimpotrivă, „binișor filolog”, calci direct în ele. Scrisul nu e lăutărie. Nu-i poți pretinde unui scriitor marcat de o experiență precum comunismul să-și schimbe „repertoriul”. Dacă mâine Herta Müller ar scrie un roman anticorporatist, i-ai lipi o sută de euro pe frunte?

P.S. Puteam să zic „ca comunismul”, dar am fugit cu lașitate.
>
Codin Rogozelu n-a mai răspuns. S-a așezat lângă telefon și a așteptat să îl sune Herta Müller să-și ceară iertare pentru impertinența de a scrie lucruri care lui nu-i spun nimic. Și poate că mai așteaptă și acum, dacă nu cumva a sunat-o chiar el, a gâfâit nițel în receptor după ce a auzit Hallo și a închis satisfăcut chicotind băiețește că a pus-o pe nemțoaică la punct.

4 comments:

 1. Io cred că Costi n-o să priceapă... Îţi zic io, ştiu, sînt filolog!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dacă nu ești binișor filolog, n-ai făcut nimic în viață.

   Delete
 2. Guzganu rozaliu si Rogozanu rosu.

  ReplyDelete
 3. George, textul lui Rogozanu a fost unul f. puternic, ca polemică. H. Muller practică o revoltă de vitrină. Ai citit ceva scris de ea, ţi-a plăcut? Eu n-am putut trece de primele 3 pagini, indiferent de care m-am apucat.
  Un scriitor care face mare caz de responsabilitatea socială, morală, nu se bazează doar pe "inspiraţie". Rogozanu i-a cerut lui HM să-şi manifeste înalta responsabilitate şi conştiinţă etică şi pe subiecte mai de actualitate. Nu e ca şi cum i-ai cere unui solist de operă să cânte ceva mai de succes, ca să placă la tot poporul. Marii prozatori au făcut mereu asta. De la noi, îţi dau doar 2 exemple de prozatori care par să ştie în ce lume trăiesc: Aldulescu şi A. Schiop.

  Dar în rest, Rogozanu merita capacul pe care i l-ai dat, replica lui a fost rudimentară.

  ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate