cipangu

Monday, June 24, 2013

Morgan Freemandela

Despre imaginea asta se pot spune multe. În primul rând, că da, e o glumă proastă. Prea devreme. Apoi, vor fi unii care o vor lua de bună. Alții care vor îmbrăca mantia Cpt. Obvious, să corecteze repede, că ei știu. Mulți o vor lua drept o glumă și atât. Hai să o luăm drept pretext pentru un moment de reflecție, bine?
I-am arătat unei prietene poza asta și i-am zis: ce ironie, faci ani de pârnaie să te ia la mișto un nimeni din Colentina. Răspunsul ei, mai cu capul pe umeri, a fost: Când faci ani de pârnaie, știi cât de puțin importante sunt glumele făcute de un nimeni din Colentina.

Așa este. Când lupți pentru o cauză cum a fost cea anti-apartheid, ești mult deasupra oamenilor de rând sau a cuvintelor aruncate la întâmplare de generațiile următoare. 
 
Apoi mi-am adus aminte de Țuțea. Și odată cu el, de toți luptătorii anticomuniști. Dar în primul rând de Țuțea. Care a spus, când iliescu a fost votat masiv, “Am suferit 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi!”.

Omenirea este, în ansamblul ei, o gloată de idioți. Își uită istoria, face la infinit aceleași greșeli și are ca principală ocupație autodistrugerea lentă. Rar apar câțiva eroi, care aleg să facă pușcărie fără să se gândească la poporul de idioți din care fac parte. Fac pușcărie pentru idealurile lor, pentru că speră nu doar la un viitor mai bun, ci și că s-au născut dintr-un popor mai bun. Nicio acțiune de-a lor nu e motivată de gândul vreunei recompense ulterioare/ sinecure călduțe/ pensii de revoluționar. Dar după ce-au ieșit, parcă nu le cade tocmai bine să fie luați la mișto de niște nimeni. 

Și nu-i vorba de orgoliu sau de conștientizarea propriei valori, dar cred că orice erou ieșit la pensie luat peste picior s-ar simți cel puțin mâhnit. În general, mi se pare că orice luptă se duce cumva pentru generațiile viitoare, niciodată pentru prezent, a venit replica. De ce ai fi mîhnit, dară? Pentru că tu ai avut putere/ inteligență să lupți pentru ceva, pe cînd ceilalți încă dorm și nu ar să vrea să se trezească? Nu cred că poți spune vreodată că ai luptat pentru ceva degeaba.

Ba da. În România s-a luptat împotriva comunismului degeaba. Generațiile care au venit s-au căcat în el de anticomunism. Poartă tricouri cu secera și ciocanul, sunt disperați să bea cafele pe Dorobanți la terasele foștilor nomenclaturiști, aspiră la un job în corporații conduse de securiști și fii de torționari și s-ar tăvăli pe iarbă la TNB dacă s-ar închide fabrica de eșarfe pentru hipsteri, dar nu pentru că Elisabeta Rizea are un monument în curtea lui Sorin Ovidiu Vântu (?!).

Să ne întoarcem la Mandela. Și el, și Țuțea, au luptat degeaba. Mandela voia egalitate, acum albii (aproape 10 % din populația Africii de Sud) sunt, firește, discriminați. În România, Iliescu încă zâmbește. 

P.S. Știrea aceasta a trecut aproape neobservată azi. Păcat.
UPDATE 6.12.2013 Marele Mandela a murit azi. 

2 comments:

  1. Îmi permit să parafrazez: „Am fost generație de sacrificiu timp de 20 de ani pentru un popor de idioţi!”

    ReplyDelete
  2. da' stai tu sa-i vezi pe hipsterii care-l citesc pe Karl Marx de pe i-pad.ei sunt miezul...
    cat despre poporul de idioti, sunt prea multe de comentat ca sa pot pune intr-adevar punctul pe i. ce pot spune doar e ca e trist ca oamenii care au trait sub regimul comunist (eu nu am prins decat un an din el, deci nu pot avea sa ma includ cu adevarat in categorie) si au constientizat ce se intampla sau au trebuit sa stea la coada la butelii, sa aiba avorturi facute cu sarma, sa inghete in casa din lipsa de caldura sau sa nu vorbeasca de frica vecinilor, acestora nu li se poate ierta ca uita si se apuca sa planga pe corifeii regimului sau ii duc flori lui nea nelu de ziua lui. acestora nu trebuie sa li se ierte faptul ca nu au povestit copiilor si nepotilor lor cum a fost cu adevarat, ca sa nu se mai ajunga la astfel de orori.

    ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate