cipangu

Wednesday, July 31, 2013

Dulceață de vișinescu

Un bătrânel cumsecade își face plimbarea de după amiază. Mai salută un trecător, zâmbește unui copil, deschide galanton ușa unei vecine. În fundal, ca o părere, ecourile discrete ale Cișmigiului. Întrebat despre trecutul său, bătrânul e evaziv, apoi dispare grăbit îndărătul unei porți de fier. A doua zi, încolțit de aceleași întrebări, redevine fiară. Reflexe mai vechi.


Campania Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc de a publica lista cu foștii torționari din perioada comunistă merită, fără doar și poate, aplauze și susținere. Nu, Claudiu, niciodată nu e prea târziu. Continuați să ni-i prezentați și pe ceilalți. Unii se vor ascunde, probabil, vara asta pe undeva, până va trece toată nebunia. De aceea, campania ar trebui să se transfome într-una permanentă.

Și totuși.

Unul din riscurile acestei demascări publice ar fi un linșaj din teribilism și atât. Un puști o să-i dea un șut în cur „moșului de la ziar” și cu asta basta, am recuperat memoria victimelor comunismului. Ar putea fi un ultras cu capul la fel de găunos ca mingea în jurul căruia îi gravitează întreaga existență. Sau, ca o ironie atât de proprie spațiului românesc, fostul torționar va primi una după ceafă de la un hipster militant, îmbrăcat în tricou cu Che Guevara sau secera și ciocanul.

E ceva mai atroce decât să consideri tricoul ăsta cool?

Apoi gata. Ne vom întoarce la ale noastre. Tinerii vor visa în continuare să ajungă să bea o cafea pe Dorobanți, iar jobul într-o multinațională patronată de securiști va fi unul aspirațional.

Vă întrebați de unde furia fostului torționar? Vișinescu și ceilalți ca el au fost doar niște instrumente de care sistemul s-a descotorosit imediat ce și-a făcut treaba. Are o pensie și un apartament în centru. Atât. Dar Ceilalți, răsfățații regimului, și-au aranjat familia câteva generații de acum încolo și pe ei nu-i întreabă nimeni nimic. Lor nu le cere nimeni socoteală.

Comunismul a câștigat pariul diabolic cu istoria: s-a instaurat înlocuind prin forță toți oamenii din vechea orânduire (în afară de trădători, evident), iar când s-a zvârcolit și s-a făcut că își dă duhul în direct, și-a menținut în noul sistem toți oamenii cheie prin care să se poată perpetua.

Gândul și IICCMER au dat masca jos unui bătrânel cumsecade. Dulceața de vișinescu era de fapt otravă. Șuiera, furibund: „Am îndeplinit o funcție!”. Și câtă dreptate avea. A fost doar o unealtă, creativă, ce-i drept, în animalitatea ei, trasă acum la răspundere. Mâinile care au ordonat însă crimele, artizanii sistemului, alături de călăii morali și-au dormit liniștiți ultimele zile de hienă, în vile de protocol și și-au petrecut primele zile de hoit împăcați și senini, cu bocitoare media, pe cafatalc la Ateneu. Alții sunt încă în viață și nu vor fi condamnați niciodată. Beizadelele prosperă.

Vișinescu era doar unul dintre bătrâneii cumsecade care îl întâlneam pe stradă. Trecem însă fiecare zi, cu nepăsare, pe lângă iliescu. Nu îi pichetează nimeni casa și nu îi strigă nimeni nimic când iese la plimbare.

Trecem în fiecare zi cu nepăsare pe la grădina Icoanei, pe lângă bustul unui fost poet care a râmat mai mult decât a rimat. Îi e plânsă și acum urieșenia în editoriale.

Trecem în fiecare zi cu nepăsare pe lângă dan voiculescu. A apărut zilele trecute să vorbească într-o lentilă despre libertate și valori. Oamenilor ca el ar trebui să li se interzică să mai rostească „decembrie”. E ca și cum ar urina, sfidător, pe morminte.

Trecem în fiecare zi cu nepăsare, pe lângă atâția alți bătrâni cumsecade, care luați la întrebări despre trecut, te-ar umple de sânge fără să clipească. Așa, de dragul vremurilor de demult, când erau în putere și îndeplineau o funcție.

P.S.: Claudiu, ai făcut pe naivul încă din titlu. Să le ceri lui Băsescu și lui Ponta să condamne un om al regimului comunist, asta da naivitate.

3 comments:

 1. Eu cred că-i prea tîrziu. Cu asta trebuia început în '90.
  Cei care poartă acum tricouri cu Che Guevarra sau cu secera şi ciocanul nu ştiu cine-a fost Che şi nu ştiu nici ce-au făcut secera şi ciocanul - de-asta e prea tîrziu. A trecut o generaţie întreagă între timp.

  ReplyDelete
 2. Colonelul SandersJuly 31, 2013 at 3:54 PM

  Ai grăit adevăruri, ca de obicei. Deși poate o parte din acțiune e făcută de domnul Moraru pentru a își salva scaunul de la IICMER, iar o altă parte pentru a arunca o perdea de fum peste alte topicuri, acest subiect este important. Poate, după atâta campanie de ură și de shareuit vișinescul turbat ca maimuța la gratii, un hipster cu tricou cu guevara își va lăsa cârpa în casă, iar alți hipsteri vor accesa, pentru câteva minute, siteul IICMER, în loc de cel al H&M. Poate un ultras primat va veni să mă întrebe la un meci 'auzi, boss, că tu ești cu istoria, cum era cu închisorile alea de pe vremea comuniștilor?'. Poate că alți tineri din plictiseală sau curiozitate vor deschide pagini de Wikipedia sau cărți cu subiecte bazate pe crimele regimului comunist. Și vor pune întrebări, vor vedea mai bine. Aceasta va fi victoria articolelor din Gândul, România Liberă și care vor mai fi. Pe de altă parte, bucuria noastră, justice boner-ul nostru, al celor interesați și implicați în subiectul istoriei crimelor comunismului sunt de neprețuit. Noi nu suntem EI, Seniorii, Martirii care îndeamnă la iertare. Noi suntem cei de astăzi, care ne bucurăm să vedem cum acel vișinesc nu va mai avea zile liniștite de bătrânețe. Sper să nu îl termine unul prea repede, pentru că așa va fi prea ușor pentru subomul care nu știe să aprecieze valorile vieții. Poate vor urma și alții. Poate vor primi o flegmă între ochi când ies de la Angst. Poate nu li se vor mai oferi locuri în 66 și poate, când vor fi înconjurați de țigani în 21, nu le va mai sări nimeni în apărare (de parcă acum ar sări cineva...). Sancțiuni concrete care vor urma, tăieri de pensii, anchetarea afacerea rudelor, anularea locului de parcare? Absolut niciuna, să nu fim naivi. Politicienii de azi sunt copiii și pupilii vișineștilor de ieri.

  ReplyDelete
 3. A indeplit o functie? Ca sef de lagar putea sa fie mai bland, sa le zica la gardieni sa nu ii mai bata atat de tare, sa nu isi bata joc de cei ce erau acolo. Se vede ca nu ai avut oameni in familie care sa fi fost inchisi pentru ca au luptat impotriva comunismului... Eu daca l-as prinde pe mosul ala pe strada, l-as pune sa umble dezbracat cu o cruce in spate, asa cum au facut altii ca el, strabunicului meu... Si i-as da sa manance sobolani morti asa cum i-au facut bunicului... Ce frumos e sa vorbim asa la rece...

  ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate