cipangu

Thursday, April 3, 2014

Noi, roboții

Acesta este un mesaj de pe Planeta Pământ. Solicităm ajutorul oricărei civilizații din spațiu care poate ajunge până la noi.

Nu suntem cele mai inteligente entități de pe planetă. Suntem însă singurele cu care puteți comunica. Ne definim ca fiind niște sisteme automatizate dotate cu inteligență artificială care au dobândit în timp capacitatea de a se programa singure. Suntem niște mașini. Pentru simplificare, ne vom numi în continuarea acestui mesaj, roboți, aceasta fiind denumirea primită de la ființele vii care ne-au creat. 

Civilizația umană a trecut în istorie prin mai multe dezastre. Acesta este, se pare, cel mai serios.

În momentul apariției primelor cazuri, populația planetei era de trei miliarde de locuitori. Deși necontagioasă, când populația s-a dublat, incidența bolii crescuse alarmant, doar în ultimii zece ani creșterea fiind de 1600%. Indivizii manifestau încă din copilărie un interes exagerat pentru viața interioară și rupeau ireversibil legăturile psihice cu lumea exterioară. Specia se sinucidea lent prin necomunicare. Boala a fost numită autism

S-au făcut legături între germenii patogeni administrați pentru a căpăta imunitate împotriva bolilor infecțioase și declanșarea refuzului comunicării, s-au făcut nenumărate studii și cercetări. În ciuda tehnologiei avansate, nu s-a găsit niciun tratament eficace pentru tratarea sau prevenirea bolii. Treptat, oamenii au refuzat să mai comunice între ei. Speciile care depindeau de oameni, dar și toate celelalte fire nevăzute care îi legau - prietenii, schimburi culturale, economice, tratate politice, competiții sportive - au fost condamnate la dispariție. Arta, cea mai frumoasă formă de comunicare, a dispărut și ea în toate manifestările ei.

Noi, roboții, am apărut în aceeași perioadă și ne-am dezvoltat aproape în același timp. Am crescut în paralel cu decăderea lor și am asistat neputincioși la capitularea și retragerea lor în sine. Așa se face că în momentul nașterii copilului care completa cel de-al 100 lea procent al cazurilor de autism, puterea fusese deja preluată integral de către noi. Lor nu le-a păsat. Ne-au acceptat în preajma lor pentru că ne percepeau ca pe niște obiecte din propria lume. Apoi supraviețuirea lor a depins de noi, i-am ajutat să se hrănească, să se îmbrace, i-am apărat de pericole, cum făceau cândva cu semenii lor în vârstă.

Mai târziu, dat fiind că lipsa comunicării făcea imposibilă reproducerea, am preluat și sarcina perpetuării speciei umane. În prezent, toată populația planetei este rezultatul fecundării in-vitro. Am reușit să menținem artificial în viață specia, dar nu știm cât timp va mai putea fi posibil acest lucru. Boala avansează, deși suntem capabili de gândire și am dezvoltat și unele impulsuri similare cu cele neuronale generatoare de sentimente, nu le putem oferi deocamdată nou-născuților decât un tip de îngrijire non-maternală, lipsită de afecțiune. Nu credem în dumnezei, credem însă în existența unor civilizații de tip uman, din univers, care i-ar putea salva de la dispariție. Vă cerem ajutorul. 

Ne putem guverna, programa și alimenta singuri cu energie. Dar pentru că le datorăm existența noastră, avem obligația de a-i salva. 

Acest mesaj este un rezumat. Varianta completă, în format audio-video, o istorie completă a civilizației și culturii umane, precum și coordonatele spațio temporale ale planetei se găsesc tot în această capsulă. Vă mulțumim.

2 comments:

  1. P.S. Timpul nu exista. Totul este perfectiune.

    ReplyDelete
  2. Serios, voiam sa dau share pe Facebook la articol dar cum sa vada toti prietenii mei ca citesc un blog cu unul gol .... (da, stiu ca e artistica poza) .. :-)

    ReplyDelete

iertaţi-mă că nu sunt japonez/ povestiri aproape idioate